Taste of Key West
Grouper – ryba pochodząca z wód Indonezji, ale spotkać ją można także w Morzu Czerwonym, w południowej części Afryki, na Fidżi, na północy Japonii i na Florydzie. Jako ryba rafowa, posiada zdolność zmiany koloru w celu dopasowania się do otoczenia. Ma niezwykle delikatne mięso i niewielką ilość ości. Chrupka, soczysta, idealna do smażenia.
W poszukiwaniu takich walorów smakowych opisanej ryby podczas wyjazdu na Key West udaliśmy się do lokalu z miejscowymi specjałami.
Słynny grouper wyglądał tak. Obok nieodłączne frytki i równie nieodłączna bułka;)
https://skoknablog-zingtravel.fb.adcode.pl/widget/index/id/4fba0431c566583c70000003
O wyjście na obiad do restauracji innej niż McDonald’s/Wendy’s/Burger King walczyłam jak lwica – i taki też miałam apetyt. Nic dziwnego, że kiedy w końcu cała ekipa postanowiła zjeść coś innego niż burger z frytkami, byłam zachwycona. A jeszcze bardziej byłam zachwycona tym, że nareszcie miałam spróbować najbardziej chyba znane ciastko w regionie: key lime pie.
A to już tytułowy rarytas – key lime pie!
Przy okazji po raz kolejny okazało się, że świat jest mały: w tej knajpce na samym końcu świata, a na pewno Ameryki, obsługiwała nas kelnerka z Wrocławia.
Ryba była smaczna, owszem, ale nie na tyle, żebym doskonale zapamiętała jej smak. Za to ciastko na deser (jako jedyna wzięłam deser, bo przecież m u s i a ł a m spróbować czegoś regionalnego) – pamiętam bardzo dobrze. Lekko kwaskowe, lekko słodkie, w ogóle lekkie – w przeciwieństwie do większości kremowych ciast. Na kruchym spodzie, podane z owocowym syropem i czekoladą.
Jako że nie jestem specjalistką w dziedzinie pieczenia, przez kolejne dziesięć miesięcy nie miałam motywacji do przygotowania własnej wersji key lime pie – za to w każdym markecie potrafiłam znaleźć słodycze o smaku limonki z Florydy.
Smacznego!
***
Key lime pie
Składniki
Spód:
niecałe półtorej szklanki pokruszonych półsłodkich herbatników
2 łyżki cukru
5 łyżek stopionego masła
Masa:
1 puszka (450 ml) słodzonego mleka skondensowanego
4 żółtka
1/2 szklanki soku z limonek lub cytryn (świeżo wyciśniętego)
+ 3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Przygotuj masę na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masę równomiernie rozłóż na dnie formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. Nie wyłączaj piekarnika.
Przygotuj masę: połącz skondensowane mleko z żółtkami, dodaj sok z limonek lub cytryn i bardzo dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, piecz jeszcze 15 minut.
Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia (dopiero ostudzona zaczyna tężeć). Przykryj, wstaw na 8 godzin do lodówki.
Bezpośrednio przed podaniem ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną, pokrój na porcje i od razu podawaj.
Przepis pochodzi ze strony Ugotuj.to. Zdjęcie – Internet.
Comments
One Response to “Taste of Key West”Trackbacks
Check out what others are saying...[…] autor proponuje jeden z deserów: key lime pie (o nim już pisałam), Banoffe pie lub […]