Taste of Key West

Grouper – ryba pochodząca z wód Indonezji, ale spotkać ją można także w Morzu Czerwonym, w południowej części Afryki, na Fidżi, na północy Japonii i na Florydzie. Jako ryba rafowa, posiada zdolność zmiany koloru w celu dopasowania się do otoczenia. Ma niezwykle delikatne mięso i niewielką ilość ości. Chrupka, soczysta, idealna do smażenia.

W poszukiwaniu takich walorów smakowych opisanej ryby podczas wyjazdu na Key West udaliśmy się do lokalu z miejscowymi specjałami.

Słynny grouper wyglądał tak. Obok nieodłączne frytki i równie nieodłączna bułka;)

https://skoknablog-zingtravel.fb.adcode.pl/widget/index/id/4fba0431c566583c70000003

O wyjście na obiad do restauracji innej niż McDonald’s/Wendy’s/Burger King walczyłam jak lwica – i taki też miałam apetyt. Nic dziwnego, że kiedy w końcu cała ekipa postanowiła zjeść coś innego niż burger z frytkami, byłam zachwycona. A jeszcze bardziej byłam zachwycona tym, że nareszcie miałam spróbować najbardziej chyba znane ciastko w regionie: key lime pie.

A to już tytułowy rarytas – key lime pie!

Przy okazji po raz kolejny okazało się, że świat jest mały: w tej knajpce na samym końcu świata, a na pewno Ameryki, obsługiwała nas kelnerka z Wrocławia.

Ryba była smaczna, owszem, ale nie na tyle, żebym doskonale zapamiętała jej smak. Za to ciastko na deser (jako jedyna wzięłam deser, bo przecież  m u s i a ł a m  spróbować czegoś regionalnego) – pamiętam bardzo dobrze. Lekko kwaskowe, lekko słodkie, w ogóle lekkie – w przeciwieństwie do większości kremowych ciast. Na kruchym spodzie, podane z owocowym syropem i czekoladą.

Jako że nie jestem specjalistką w dziedzinie pieczenia, przez kolejne dziesięć miesięcy nie miałam motywacji do przygotowania własnej wersji key lime pie – za to w każdym markecie potrafiłam znaleźć słodycze o smaku limonki z Florydy.

Smacznego!

***

Key lime pie

Składniki
Spód:
niecałe półtorej szklanki pokruszonych półsłodkich herbatników
2 łyżki cukru
5 łyżek stopionego masła

Masa:
1 puszka (450 ml) słodzonego mleka skondensowanego
4 żółtka
1/2 szklanki soku z limonek lub cytryn (świeżo wyciśniętego)

+ 3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremówki

Sposób przygotowania
Przygotuj masę na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masę równomiernie rozłóż na dnie formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. Nie wyłączaj piekarnika.

Przygotuj masę: połącz skondensowane mleko z żółtkami, dodaj sok z limonek lub cytryn i bardzo dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, piecz jeszcze 15 minut.

Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia (dopiero ostudzona zaczyna tężeć). Przykryj, wstaw na 8 godzin do lodówki.

Bezpośrednio przed podaniem ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną, pokrój na porcje i od razu podawaj.

Przepis pochodzi ze strony Ugotuj.to. Zdjęcie – Internet.

Comments
One Response to “Taste of Key West”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] autor proponuje jeden z deserów: key lime pie (o nim już pisałam), Banoffe pie lub […]



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: